Ovacık Köyü
Çeşme'ye bağlı olan bir mahalledir. 2019 yılında yapılan nüfus sayımına göre , Ovacık Köyü nüfusu 2466 kişiden oluşuyor. Çeşme merkeze uzaklığı 4 km. İzmir merkeze uzaklığı ise 74 km.
Tatil beldesi olarak İzmir'in göz bebeği Çeşme ilçesi yer yıl turist akınına uğruyor. Özellikle Çeşme ve Alaçatı tarafları binlerce turiste ev sahipliği yapıyor. Çoğunlukla kalabalık ve merkezi yerleri tercih ederken , bir kısımda yeni yerleri keşfedecek ve daha sakin bölgeleride tercih ediyor. Bununla beraber Çeşme köyleri giderek popüler hale gelmiştir.
Çeşme Ovacık Köyü Tarihi
Oldukça eski zamana dayanmaktadır. Ovacık Köyü adını bu bölgede ki geniş ovalardan alıyor. Köy mezar taşları incelendiğinde Ovacık Köyü tarihi 700 yıl öncesine uzanıyor. Bu köyün kurucuları kim diye soracak olursanız, tam bir kişi olarak açıklamak mümkün olmuyor. Fakat Türkler tarafından kurulan köyler arasında yer alıyor.
Köylerin kurulma amacı, Türk Köyleri, geçmiş zamanda deniz üzerinden gelme ihtimali olan başka bir deyişle gerçekleşecek düşman saldırılarını önleme ve bu saldırılardan korunma amacıyla kurulmuştur. Köyler kıyılardan uzak olarak, tepe kısımlara kurulmuştur.
Köy tarihi incelemesi yapıldığında , 1800 lü yıllarda peş peşe iki deprem meydana gelmiştir. Bu sebeple bir çok göç ortaya çıkmıştır. Ne yazık ki bu göçler sonucunda köy nüfusu giderek azalmıştır. Ancak, ilerleyen yıllarda , Rum halkın adalardan gelmesiyle tekrar yoğun nüfuslu köy haline gelmiştir. 1850 li yıllardan 1900 lü yıllara kadar ova tarafına yerleşen Rumlar, köyün tepe ve yamaç kısmına yerleşen Türkler yıllarca bir arada yaşamıştır. Ayrıca bu birliğin olduğu dönemde oldukça önemli bir kilise yer almaktadır. Başka bir deyişle Yunanistan'ın adalarından biri olan Sakız Adası içinde ki manastır ile aynı zaman diliminde inşa edilmiştir. Bunların dışında , tüm halka hitap eden Rum Okulu bulunuyor. Hatta bu köy tarafında küçük bir hristiyan mezarlığı var. Fakat ne yazık ki yapılan kazı çalışmaları sonucunda hiç birine ulaşılamamıştır. Ancak bölge yerlisi eskiden manastırın olduğu tepeyi Manastır Tepesi olarak adlandırıyor.
Daha sonraki yıllarda, Yunanlılar ile gerçekleşen mübadele sonucu Rum kesim yerini Türk nüfusuna bırakmıştır. Ovacık Köyü'nü terk eden Rum halkı yerine , Kavala ve Karaferya ( Yunanistan'ın Orta Makedonya Bölgesin'de bulunan şehrin adı ) bölgesinden göç eden Türklere bırakmıştır.
Günümüzde Ovacık Köyü
Bugünkü zamana baktığımız zaman Ovacık Köyü nüfusu , yaklaşık olarak 2000 kişiden oluşmaktadır. Bu köyün en önemli özelliği, Çeşme Köyleri arasında en çok verimli topraklara sahip olan büyük bir köy olmasıyla biliniyor. Günümüzde bu topraklarda tütün üretimine bırakılmıştır. Eski dönemlerde burada oldukça bağcılık oldukça gelişmiştir. Yaklaşık 1980 yılı itibariyle yerini ,bu verimli topraklarda enginar ve kavun üretimi almıştır.
Özellikle Çeşme kavunu kendine özgü minik bir yapıya sahiptir. Sarı rengi ile bilinen harika kokuya sahip ve oldukça lezzetli olmasıyla bilinmektedir. Kısacası en güzel Çeşme kavunu bu topraklarda yetişmektedir. Ardından bu verimli topraklar üzerinde 1990 yılı itibariyle üretilmeye başlamıştır. Oldukça kaliteli üzüm yetiştirmek ve bununla beraber şarap üretmek için yapılan çalışmalar sonucunda olumlu dönüşler elde etmişlerdir.
Ovacık Köyü manzarası gelenleri cennet hissine kapılmasına sebep oluyor. Doğayla iç içe köyler olarak yeşilin her tonuna hakim olmak tam olarak burada yaşamak oluyor diyebiliriz. Ayrıca el değmemiş doğası kendini korumayı başarmıştır. Sokakları boyunca kendine özgü tarzı ve doğallığı korunmuş evler oldukça hoşunuza gidecek.
Ovacık Köyü doğası için sadece bol yeşillikten ibaret demek bu köye haksızlık olacaktır. Kendine has denizi de bölgeye aşık olmanıza sebep oluyor. Bölge de tepeye çıktığınız zaman yeşilin ve mavinin harika manzarasını görebilirsiniz. Özellikle yaz mevsiminde sıcak havanın ve deniz tarafından esen rüzgarın serinliği şehirden kaçmak isteyenler için sebep olacak.
Ovacık Köyü yakınındaki Çatalazmak yani başka bir deyişle Ovacık Azmak bu güzel köyün sahil tarafıdır. Çeşme merkez uzaklığı 7 km . Ovacık Köyü uzaklığı ise 5 km. Oldukça geniş bir alana yayılan plaj bozulmamış çevresi ile şahane görüntüsünü gözler önüne seriyor. Bölgeye gelen turistler için de oldukça rağbet gören bir yer olmuştur.
Çatalazmak bölgesindeki sitelerden sonra başlayarak boylu boyunca uzanan sahil şeridi , Alaçatı sörf merkezi tarafına dek devam etmektedir.Çoğunluğu sahil tarafından giden toprak , ara ara asfalt sahil yoludur. Ancak bu yolu çoğu kişi bilmemektedir. Küçük ve doğallığını koruyan plajlar patika yolları, harika manzaraları, engebeli yürüyüş yoluna eşlik eden yosun ve kekik karışımı kokusu.. Kısacası doğayla bütünleşeceğiniz harika bir köy.
Yorum Yok